A- A A+

Sportski talenti Vojvodine

.

U cilju unapređenja sporta u AP Vojvodini i Republici Srbije, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu u saradnji sa Sportskim savezom Vojvodine i Pokrajinskim zavodom za sport, uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Olimpijskog komiteta Srbije izradio je projekat „OLIMPIJSKE NADE VOJVODINE / YOG 2014. i OI 2016. “ sa ciljem unapređenja vrhunskog sporta i postizanja što boljih rezultata srpskih sportista na najznačajnijim sportskim takmičenjima pod pokroviteljstvom MOK-a.

Olimpijske igre u sportskom pokretu zauzimaju počasno mesto. U proteklih 114 godina od kada se održavaju, Olimpijske igre modernog doba postale su univerzalne, i predstavljaju svetski pokret koji podržava preko 200 zemalja sveta.

Samo učešće na olimpijskim igrama predstavlja veliki uspeh za svaku državu, a samim tim i regiju, grad iz kojeg sportista dolazi. Osvajanje medalje san je svakog sportiste i vrhunski uspeh i cilj svake zemlje. Svojevremeno su sportisti Jugoslavije osvojili 18 medalja (OI 1984.) dok su se poslednja učešća naših sportista svela na nekoliko medalja. Sa jedne strane sportovi koji se nalaze na programu Olimpijskih igara veoma su napredovali, zastupljeni su u mnogo više zemalja pa je konkurencija izrazito jaka, a sa druge strane izostaje sistematsko praćenje i ulaganje u perspektivne sportiste od najranijeg uzrasta.

rb

Godina

Broj zemalja

Broj učesnika

Broj zemalja

Osvajača medalja

Broj medalja naših sportista

1.

1972

121

7.123

48

5

2.

1976

92

6.628

41

8

3.

1980

80

5.217

36

9

4.

1984

140

6.797

47

18

5.

1988

159

8.467

52

12

6.

1992

169

9.367

64

3

7.

1996

197

10.318

79

4

8.

2000

199

10.551

80

3

9.

2004

202

11.099

75

2

10.

2008

204

10.708

87

3

Tabela br. 1.

Analiza olimpijskog pokreta poslednjih 10 godina

Na osnovu podataka iz Tabele br. 1. vidljivo je koliko je napredovao olimpijski pokret u poslednjih tridesetak godina po svim parametrima. Broj zemalja se sa 80 povećao na 204 zemlje, broj učesnika se sa 5.000 na 11.000. Kad se govori o univerzalnosti igara, podatak da je čak 87 zemalja na poslednjim Olimpijskim igrama u Pekingu osvojilo medalje, govori u prilog da se olimpijskom pokretu pridaje sve veći i veći značaj, ne samo u najrazvijenijim državama sveta, već u velikom broju manjih zemalja, ako se gleda broj stanovnika ili teritorija i te zemlje u poslednje vreme postižu izvanredne rezulate.

Dobre rezultate koje postižu pojedine zemlje su posledica planskog i sistematskog rada na stvaranju uslova za ostvarivanje vrhunskih rezultata. Olimpijski komitet Srbije je u poslednje vreme uveo dosta pozitivnih novina sa ciljem postizanja boljih rezultata u narednom periodu. Sportisti iz Autonomne Pokrajine Vojvodina su u proteklom periodu dali izuzetan doprinos sportskom pokretu Srbije (sa nekih OI donosili su i po 5-6 medalja) što je danas, ispostavilo se nedostižno.

Ovi podaci nas upozoravaju da moramo menjati sistem funkcionisanja vrhunskog sporta i posebno odnos prema mladim i talentovanim sportistima i njihovim trenerima. Paralelno sa prepoznavanjem i praćenjem talenata sa nivoa AP Vojvodine u okviru ovog projekta značajno mesto će zauzeti i treneri koji rade sa mladim i perspektivnim sportistima. Bez ulaganja u edukaciju i stručno usavršavanje trenerskog kadra nemoguće je značajnije unaprediti sistem sporta. Ovakvim pristupom moguće je postupno menjati sistem i očekivati vrhunske rezultate naših sportista u narednom periodu od 6 do 8 godina.

Osnovni cilj ovog projekta je da se na Olimpijskim igrama mladih 2014. g. u Kini u reprezentacijama Srbije nastupi najmanje 40% mladih sportista iz klubova AP Vojvodine i da uz njih bude najmanje 20% trenera u nacionalnim selekcijama. Cilj je da na Olimpijskim igramna u Brazilu 2016. g. u reprezentacijama Srbije nastupi najmanje 35% sportista iz AP Vojvodine i da uz njih bude najmanje 25% trenera iz AP Vojvodine u nacionalnim selekcijama.

Osnovni zadatak koji proizlazi iz postavljenih ciljeva jeste stvaranje uslova za talentovane mlade sportiste da u narednom periodu do maksimuma razviju svoje potencijale i postignu vrhunske rezultate kako u mlađim uzrasnim kategorijama tako i u seniorskoj konkurenciji. Paralelno sa praćenjem mladih talentovanih sportista pratiće se i njihovi treneri.

Predmet projekta jeste prepoznavaje talenata u olimpijskim sportskim granama. Kasnije aktivnosti zavisiće isključivo o finansijskim mogućnostima učesnika u ovom projektu, a to su:

 1. Pokraijnski sekretarijat za sport i omladinu,
 2. Pokrajinski granski savezi,
 3. Jedinice lokalne uprave u AP Vojvodini,
 4. Sportski klubovi iz kojih su prepoznati sportisti u ovom projektu.

Ciljne grupe su mladi i njihovi treneri u AP Vojvodini i to:

 1. prva ciljna grupa uzrast 12-15 godina (1999-1996) – Projekat Kina 2014. g.
 1. druga ciljna grupa uzrast 16-19 godina (1995-1991) – Projekat Brazil 2016. g.

Prioritet je da se na osnovu ulaganja u mlade talentovane sportiste pokaže mladoj populaciji da se o njima vodi značajna briga i da se na osnovu medijske promocije pozitivnih vrednosti koje nosi sport sa sobom, što više dece i mladih uključi u bavljenje sportom u narednom periodu. Strateško opredeljenje Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu u Pokrajini u narednom periodu jeste prepoznavanje talenata i ulaganje u mlade sportiste i trenere sa ciljem postizanja što boljih i kvalitetnijih razultata naših sportista na najznačajnijim sportskim takmičenjima.

Ovde možete pročitati ceo Projekat „OLIMPIJSKE NADE VOJVODINE / YOG 2014. i OI 2016.

ECDL obuka predstavnika sportskih organizacija (savezi, klubovi, društva).

.

ECDL SERTIFIKACIJA PREDSTAVNIKA POKRAJINSKIH GRANSKIH SAVEZA, SPORTSKIH UDRUŽENJA I POKRAJINSKOG ZAVODA ZA SPORT I MEDICINU SPORTA

 

Nacionalnom strategijom razvoja informacionog društva, donesenom od strane Vlade Srbije, po preporukama EU i UN definisan je ECDL - European Computer Driving Licence standard kao minimalno i svima veoma potrebno poznavanje rada na računarima.

Šta je ECDL (European Computer Driving Licence) ?

Evropska kompjuterska vozačka dozvola je test poznavanja suštinskih IT koncepata, praktičnih veština i sposobnosti, koji potvrđuje da je vlasnik sertifikata u potpunosti kompetentan za korišćenje personalnog računara i osnovnih programskih aplikacija. Zahvaljujući velikom uspehu koji je ECDL postigao u Evropi, program je proširen na ceo svet pod nazivom, International Computer Driving Licence (ICDL). ECDL nastavni plan i program obuhvata provere znanja za sledeće tematske celine (module):

 1. Osnove informacionih tehnologija;
 2. Modul2: Korišćenje računara i upravljanje datotekama;
 3. Modul3: Obrada teksta;
 4. Modul4: Tabelarne kalkulacije;
 5. Baze podataka;
 6. Prezentacije;
 7. Modul7: Informacije i komunikacije

ECDL1

Slika 1 (regionalna ECDL kancelarija)

Za potrebe realizacije ECDL testiranja u Sportskom savezu Vojvodine otvorena je posebna mejl adresa: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Kome je ECDL namenjen?

Danas gotovo da nema osobe koja ne koristi računar tako da se može slobodno reći da je ECDL za svakoga ko pravilno želi da koristi i primenjuje računare i računarske programe.

Što se tiče rada u sportskim organizacijama, računari mogu mnogo da doprinesu da se obiman rad unapredi i u mnogome olakša osobama koje ga obavljaju. Postoji nekoliko grupa:

 • Sekretari klubova/saveza imaju svakodnevne aktivnosti kao što su slanje poziva, obaveštenja, rezultata, vođenje evidencije svojih članova, priprema, obrada i objavljivanje rezultata takmičenja, ažuriranje veb sajtova, istovremeno slanje poziva, mejlova i drugo;
 • Treneri u klubovima/savezima svakodnevno prate i analiziraju svoje sportiste, pripremaju treninge na dnevnom, nedeljnom, mesečnom nivou, prate napredak sportista, vode ih na pripreme i takmičenja tako da se i njihov rad ne može zamisliti bez upotrebe računara;
 • Ostalo stručno osoblje u savezima/klubovima (ekonomisti, računovođe, knjigovođe, informatičari).

Projekat Projekat ECDL obuka predstavnika pokrajinskih granskih saveza, sportskih udruženja i pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta “ realizuje se u saradnji sa Sportskim savezom Vojvodinečime je nastavljen razvoj informacionog sistema eSavezi (www.sportal.org.rs) sa osvrrtom na računarsko opismenjavanje korisnika sistema. Obzirom da je većina polaznika već obučena za ažuriranje informacionog sistema eSaveza, procenili smo da je najbolje da preko njih započnemo uvođenje ECDL sertifikacije u oblast sporta u APV.

U toku 2011. godine projekatje finansijski podržao Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu (600.000,00 dinara za finansiranje obuke i dobijanje licence) dok je realizacija projekta poverena Sportskom savezu Vojvodine (250.000,00 dinara za nabavku indeksa i ostale troškove). Polaznici obuke su bili predstavnici granskih saveza i zaposleni u Pokrajinskom zavodu za sport i medicinu sporta.

Obuka i testiranje 50 polaznika odvijala se u školi računara Smart d.o.o iz Novog Sada kao i u prostorijama Sportskog saveza Vojvodine u periodu maj-jul 2011. godine.

ECDL2

U toku 2012. godine nastavljen je projekat „ECDL obuka predstavnika sportskih organizacija“ u saradnji sa Gradskom Upravom za sport i omladinu Novog Sada.

ECDL3

 

Pošto se radi o profesionalcima koji su zaposleni u granskim savezima, planirana obukaza ECDLStart sertifikate bi mogla da nadogradi ili još više unapredi sistem koji već odlično funkcioniše. Sistem eSavezi se stalno unapređuje tako da od strane naših korisnika očekujemo u bliskoj budućnosti još bolju saradnju i interakciju elektronskim putem (popunjavanje baza podataka putem Interneta, predaja zahteva, predaja izveštaja, …).
Ovim projektom započeto je uvođenje ECDL sertifikacije u oblast sporta u APV obukom i sertifikacijom 100(50+50) polaznika.
Nakon završetka ovog projekta očekujemo uspešnu ECDL sertifikaciju svihs ekretara granskih saveza. Takođe, nam je vrlo važno da se ovaj projekat nastavi, tako da očekujemo još jednu grupu polaznika obuke i to iz redova gradskih/opštinskih sportskih saveza iz cele Vojvodine. Cilj je da SSV postane trajni ECDL test centar gde će se vršiti ECDL sertifikacija sportskih stručnjaka i stručnjaka u sportu iz Vojvodine.
Za vreme trajanja ovog projekta Sportskom savezu Vojvodine su se javili pojedini opštinski sportski savezi sa željom da se i oni uključe u sam projekat. Zahvaljujući brzom reagovanju stručnog osoblja SSV i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu projekat se već realizovao u sledećim opštinama:

 • Vršac (4 kandidata)
 • Bela Crkva (1 kandidat)
 • Apatin (5 kandidata)

U aprliu 2013. godine, Sportski savez Vojvodine je obnovio ECDL licencu na period od godinu dana tako da se i ove godine nastavlja sa realizacijom projekta.

Računarska oprema za sportske saveze Vojvodine

.

Pored projektovanja, programiranja i razvoja aplikacija i baza podataka veoma važan segment u razvoju informacionog sistema zauzima hardver tj. računarska oprema.
Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, počevši od 2008. godine, planski ulaže i u ovaj važan deo razvoja informacionog sistema sporta u APV.
U toku 2008. i 2009. godine, za potrebe razvoja, obuke i promocije informacionog sistema sporta u Vojvodini, preko Sportskog saveza Vojvodine kupljeno je 5 prenosnih računara sa licenciranim operativnih sistemom i 2 digitalna fotoaparata. Ovi računari su se u toku 2008. i 2009. godine koristili na terenu za unos podataka, u toku 2010. godine koristili su se za obuku korisnika sistema eSavezi, dok se ove 2011. godine koriste za ECDL obuku predstavnika granskih saveza i Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta.
U toku 2010. godine nabavljeno je i podeljeno 60 prenosivih USB memorija predstavnicima pokrajinskiih granskih saveza. Takođe je svim korisnicima obezbeđen besplatni bežični internet u zgradi u Masarikovoj 25 u Novom Sadu.
Prilikom obilaska lokalnih samouprava u okviru projekta “Unapredimo sport u Vojvodini” predstavnicima sportskih udruženja podeljeno je 200 prenosivih USB memorija.
Pored prenosnih računara u toku 2010. godine je kupljeno i 5 stabilnih računara sa monitorima. Ovi računari su namenjeni opštinskim sportskim savezima i podeljeni su kancelarijima u Irigu, Žitištu, Opovu, Novom Sadu i Subotici.


Untitled-1

U toku 2012. godine kupljeno je 5 prenosnih računara. Ovi računari su namenjeni opštinskim sportskim savezima i podeljeni su kancelarijima u Apatinu, Senti, Novom Sadu i Subotici. U zgradi Sportskog saveza Vojvodine je projektovana i instalirana nova računarska mreža, pre svega za potrebe zajedničkog računovodstva. Takođe je u renoviranoj Sali instaliran bežični internet sa svom dodatnom opremom za sastanke (projektor, stalak, laptop).
Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu će nastaviti sa nabavkom računara i opreme u narednom periodu i time pomoći svim savezima da što kvalitetnije, profesionalnije i modernije obavljaju svoj posao.

 

 MOS  OKS    RZZS    SSS     logo2     logo ssv    PZZS    esavezi2        eSavezi header     fond za evropske poslove CMYK