A- A A+

Arhiva vesti 2016

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu, Vladimir Batez prisustvovao završnoj manifestaciji ovogodišnjeg Kampa bez granica u Kanjiži

.

Izvor: www.vojvodina.gov.rs

Ovogodišnja manifestacija „Kamp bez granica” u Kanjiži, danas je svečano zatvorena obraćanjem predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića i predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora. "Kamp bez granica, Kanjiža 2016", održava se u okviru projekta Pokrajinske vlade „Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini, i okupila je blizu 150 učenika i njihovih profesora iz 15 srednjih škola sa teritorije AP Vojvodine.

Nakon takmičarskog dela u sklopu završne svečanosti, vojvođanskim srednjoškolcima, predstavnicima različitih nacionalnih zajednica, koji su ove godine dobili šansu da se međusobno druže i bolje upoznaju, predsednik Mirović obratio se sa posebnim uvažavanjem jer je, kako je naveo, želeo da svojim prisustvom, zajedno sa saradnicima, podrži tako značajnu manifestaciju kao što je ovaj kamp, koja širi najvažniju poruku, a što predstavlja ključ za Vojvodinu i njeno razumevanje.

„ Ova manifestacija je ključ i za naše ponašanje, odnosno za ponašanje svih koji donose odluke. Poruka koju danas deca šire iz kampa je zapravo poruka koja treba da bude stalno prisutna u našim životima, kao i svim segmentima rada, u privredi, društvenim delatnostima. Reč je o segmentima, koje se najviše tiču potreba da zajedništvo, da jedinstvo u različitosti budu promovisani, i budu osnaženi kao nesalomivi duh Vojvodine“, istakao je predsednik Mirović danas u Kanjiži.

Predsednik Pokrajinske vlade podsetio je prisutne i na svoju nedavnu izjavu, kojom je ilustrovao značaj činjenice koja govori u prilog jačanju zajedništva u radu Pokrajinske vlade.

„Telo i duh Pokrajinske vlade biće zajedništvo i onih koji pripadaju većinskom narodu, i onih koji pripadaju manjinskom zajednicama – svuda u svim segmentima. Od toga nikada ni po koju cenu nećemo odustati, i dobro je što nas danas o tome uče ova deca na najbolji i najplemenitiji način“, naglasio je predsednik Mirović uz sve pohvale za otvorenost koju je nazvao je velikom snagom koju su ovi mladi ljudi u Kanjiži pokazali.

Pozdravljajući učesnike ovogodišnjeg Kampa bez granica u Kanjiži predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je značaj ove manifestacije koja, prema njegovim rečima, pokazuje da smo svi različiti, ali da ta različitost ne može biti prepreka u međusobnom razumevanju, prihvatanju i zajedničkim naporima ka boljoj budućnosti.

"Duboko verujem u to da nema suživota, nego da postoji samo život. U tom životu svako je takav kakav jeste i nosi u sebi ono što ima. Bitno je da učinimo zajednički napor i bodrimo jedni druge, kako se ne bi obistinila rečenica Mišela Montenja koji je rekao da smo svi skučeni sami u sebe i da iz tog razloga ne vidimo dalje od svog nosa", rekao je Pastor.

On je dodao da je ova manifestacija u Kanjiži dokaz tome da, ukoliko želimo živeti dobar život, neophodno je da vidimo "dalje od sopstvenog nosa", a da je to moguće jedino ako ne postoje granice ni u nama, ni u drugima.

„Kamp bez granica, Kanjiža 2016“ je organizovan pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice u saradnji sa Centrom za mlade „Ana i Bastijan” iz Kanjiže.

Završnoj svečanosti, na gradskoj plaži „Štrand” u Kanjiži su, pored domaćina i gradonačelnika Kanjiže Robert Fejstamer, prisustvovali i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš i pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez.

Srednjoškolci i srednjoškolke iz naše pokrajine imali su i ove godine šansu da se tokom dva četvorodnevna kampa druže, upoznaju i nadmeću u popularnim igrama veštine, spretnosti i znanja. Specifičnost ovog kampa ogleda se u tome što su ekipe mešovite po svojoj polnoj i etničkoj strukturi, formirane od predstavnika različitih škola koje učestvuju u projektu, čime jačaju međusobnu povezanost i poverenje.

Kamp je zamišljen kao mesto gde se, pored nadmetanja, odvija prateći program i kreativne radionice s ciljem međusobnog upoznavanja, prevazilaženja etničkih predrasuda i jačanja međunacionalnog poverenja.

Na ceremoniji svečanog zatvaranja, uručene su diplome, pehari i medalje učesnicima, a za nauspešnije ekipe takmičarskog dela, kao i ekipe pobednike u fer pleju po izboru samih učesnika, obezbeđeno je nagradno edukativno putovanje u organizaciji Pokrajinskog sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

 

 

 MOS  OKS    RZZS    SSS     logo2     logo ssv    PZZS    esavezi2        eSavezi header     fond za evropske poslove CMYK