A- A A+

Arhiva vesti 2017

Vladimir Batez svečano otvorio Evropsko Univerzitetsko prvenstvo u veslanju

.

Evropsko Univerzitetsko Prvenstvo u veslanju koje se na Paliću održava od 13. do 16. jula svečano je danas otvoreno na Velikoj terasi uz prisustvo velog broja studenata sportista koji će se takmičiti na Palićkom jezeru. Ovo veliko takmičenje organizuje Univerzitertski sportski savez Srbije uz tehničku organizaciju veslačkih klubova Palić i Danubius a uz veliku podršku Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i Grada Subotice. Na prvenstvu učestvuje skoro 500 veslača iz 23 evropske zemlje i sa 83 Univerziteta.

Svečanom otvaranju prisustvovao je Vladimir Batez, pokrajinski sekretar za sport i omladinu, koji je pozdravio sve učesnike i istakao odličnu saradnju sa gradom Suboticom kako u organizaciji ovog događaja, tako i u mnogim drugim segmentima vezanim za sport i omladinu. - Za nas je ovo takmičenje od izuzetne važnosti jer mi u Vojvodini imamo jedino ovu stazu kao zvaničnu za takmičenja. Pokrajinski sekretarijat za sporti omladinu je ovu manifestaciju prepoznao kao manifestaciju od posebnog značaja za Pokrajinu i u tom smislu smo značajno pomogli oko organizacije. Moram istaći da ne bi uspeli bez Univerzitetskog sportskog saveza Srbije koji je ovo takmičnje i doneo ovde na Palić. Imali smo ogromnu pomoć u gradu Subotici koji se pokazao kao izuzetan partner, naravno moramo istaći i veliku pomoć tehničkih organizatora. Ovo je odlična prilika za razvoj ovoga sporta ali i za promociju Palića i Subotice. Svi možemo biti prezadovoljni sa brojem takmičara kojih u ovom momentu ima 470 iz 83 Univerziteta iz 23 evropske zemlje što dovoljno govori o kvalitetu samog takmičenja. Mi i u Vojvodini imamo veliku tradiciju u veslanju, osvajače Olimpijskih medalja i drago mi je što je danas sa nama bio i gospodin Zoran Pančić. 

Siniša Jasnić, predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Srbije istakao je značaj ovog Evropskog prvenstva u veslanju. - Za nas je ovo prilika da veslanje kao pravi Univerzitetski sport promovišemo na ovom izuzetnom lokalitetu koje će sigurno imati nekog finansijkog efekta na Suboticu. Puno znači i u turističkom smislu i popularizaciji samog Palića jer ovde imamo predstavnika iz 83 Univerziteta. Nama u Univerzitetskom sportskom savezu Srbije puno znači jer nam je ovo jedna proba pred Evropske igre koje će se održati u Beogradu 2020 godine. Znači puno i za studente Ekonomskog i Građevinskog fakulteta da ih animiramo da se bave sportom i da učestvuju i u drugim aktivnostima osim u učenju. Želja nam je da vratimo sport na Univerzitete i čestitamo Ekonomskom fakultetu u Subotici koji su jedni od retkih koji su uspeli u tome. Subotica se pokazala kao odličan domaćin i u razgovoru sa Nemanjom Simovićem, članom veća zaduženim za sport i gradonačelnikom Bogdanom Labanom smo blizu realizacije da sledeće godine ovde održimo Univerzitetske igre Srbije gde očekujemo nekoliko hiljada studenata.
Ispred Grada Subotice takmičare je pozdravio Nemanja Simović, član gradskog veća zadužen za sport i omladinu. Simović je istako značaj organizacije sportskih takmičenja koji okupljaju veliki broj sportista. - Rekao sam nedavno na Igrama bez granica da je spoj sporta i turizma idealna stvar za Grad. U protekla četiri dana imaćemo preko 2000 noćenja, napunili smo hotelske kapacitete na Paliću kao i studentski dom i Dom učenika. Ovo je odlična stvar za Suboticu i mi u kontinuitetu želimo da održavamo manifestacije na obali jezera. U subotu počinje filmski festival i naše drage goste smo pozvali da pogledaju naš filmski repertoar. Na nama je da budemo dobri domaćini i već sada smo u pregovorima da sledeće godine budemo ponovo domaćini nekog Univerzitetskog takmičenja. Trenutno održavamo 42 manifestacije na Palićkom jezeru, u narednom periodu želimo taj broj znatno da i dupliramo. Takmičenje počinje u petak, 14.07.  sa kvalifikacionim trkama koje će se održati u terminima od 9:30 do 11:30 i od 14:00 do 16:30 časova. U subotu, 15.07. od 9.30 do 12:00 časova na programu su trke tkz. repesaži, a od 14:00 do 16:30 i polufinalna takmičenja. Poslednjeg dana prvenstva u nedelju 16.07. najbolji studenti veslači takmičiće se u finalnim trkama koje su na programu u dva termina od 9:00 do 12:30 i od 14:30 do 16:00 časova. Ceremonija dodela medalja i zatvaranja Evropskog univerzitetskog prvenstva u veslanju na Paliću obaviće se kod Velike terase poslednjeg dana u nedelju 16.07. od 16:30 do 18:30 časova.

 

 

 

 MOS  OKS    RZZS    SSS     logo2     logo ssv    PZZS    esavezi2        eSavezi header     fond za evropske poslove CMYK