A- A A+

Arhiva 2018

Одржана Отварајућа конференција пројекта „Active Girls“

.

21062018 Batez Aktive devojčice2 naslovnaУ четвртак 21. јуна 2018. године у Новом Саду одржана је отварајућа конференција на којој је започет пројекат „Подршка спортским и физичким активностима девојчица – ActiveGirls“, који суфинансира Европска унија кроз Interreg - IPA програм прекограничне сарадње Мађарска–Србија, са укупним буџетом од 210.865,04 евра, од чега средства Европске уније (ИПА) износе 179.235,28 евра.

 

Водећи партнер на пројекту је Покрајински секретаријат за спорт и омладину а остали партнери су Фонд „Европски послови“ АП Војводине, Општина Сентеш у Мађарској и Сквош клуб „Тиса“ из Сегедина. На самом почетку, пред више од сто присутних представника локалних самоуправа, основних школа, покрајинских гранских савеза и осталих, обратио се Покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез.

„Подршка женском спорту један је од приоритета у Програму развоја спорта у АП Војводини, где водимо рачуна о родној равноправности. Поносни смо на чињеницу да је Покрајински секретаријат за спорт и омладину у својој историји, по први пут водећи партнер на пројекту који је подржан средствима Европске уније и потрудићемо се да оправдамо улогу лидера. Подршка овом пројекту је прави показатељ да је наша политика и опредељење да се боримо за унапређење женског спорта кроз сарадњу и додатне изворе финансирања – исправна“, изјавио је у свом уводном обраћању Владимир Батез.

Господин Батез је додао да Покрајински секретаријат за спорт сваке године већ реализује посебан конкурс за афирмацију жена у спорту. Међутим, подаци говоре да су у основним школама у спортским и физичким активностима ученици активнији од ученица и да са узрастом ниво физичке активности опада, те да је у осмом разреду тек свака осма девојчица физички активна сваког дана. Према његовим речима, то је и био мотив да се приступи писању оваквог пројекта у ЕУ формату.

Сам пројекат „ActiveGirls“ представио је менаџер пројекта Марко Адамовић из покрајинског секретаријата за спорт и омладину.

Овај пројекат ће се реализовати у наредна 24 месеца у општинама у пограничном региону, код нас у шест војвођанских општина: Апатин, Оџаци, Мали Иђош, Чока, Врбас и Нови Кнежевац. Циљ је да се што већи број девојчица узраста од 7 до 15 година бави неком физичком и спортском активношћу, првенствено због њиховог здравља.

Школе обухваћене пројектом биће опремљене реквизитима за наставу физичког васпитања. За наставнике и тренере биће обезбеђена додатна едукација у новинама из тренерске праксе. Планиране су и радионице и спортски кампови, на којима ће учествовати 80-так девојчица из пограничних подручја обухваћених пројектом.

На данашњој конференцији, учествовали су представница заједничког секретаријата Interreg IPA прекограничног програма Србија – Мађарска Агнеш Добротка, шеф одељења за ЕУ пројекте у Општини Сентеш Миклош Сигети, помоћница директора Фонда „Европски послови“ АП Војводине Габријела Хас и пројектни партнери и менаџери.

 MOS  OKS    RZZS    SSS     logo2     logo ssv    PZZS    esavezi2        eSavezi header     fond za evropske poslove CMYK