A- A A+

Arhiva vesti 2017

Završeno svetsko prvenstvo u sambou za juniore i omladince u novom sadu (12-16.10.2017.)

.

naslovnaNa Svetskom prvenstvu za juniore i omladince u sambou, koje je uz učešće 430 takmičara iz 34 zemlje pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu održano u novosadskom Spens-u, od 12. do 16. oktobra, reprezentacija Srbije pod dirigentskom palicom selektora Radosava Markovića, osvojila je pet medalja.
Srebrom se okitio Stefan Župarić (18), borac novosadskog Sportikusa u kategoriji do 70 kilograma. On je u finalu sa reprezentativcem Gruzije Levanom Gugavom radio 5:5, u dramatičnom, punom preokreta i po mnogo čemu, najuzbudljivijem meču prvenstva, ali su arbitri posle nekoliko konsultacija, pobedu dodelili Gruzinu uz negodovanje publike.


-Gugava je sjajan borac i nije sramota izgubiti od njega ali smatram da sam u jednoj od najboljih borbi na šampionatu više pokazao. Pomešane su mi emocije, išao sam na zlato ali nisam nezadovoljan srebrom, koje su mi arbitri dodelili. Ipak,imam podstrek za buduće izazove- rekao je Župarić.
Bronzane medalje osvojile su Ivana Pavlović (17) iz obrenovačkog sambo kluba Fajter, Milica Lazić (18) iz somborskog kluba Bačka i Jelena Tasić (16) iz novosadske Slavije kao i Nišlija, Aleksa Krstić (20) iz kluba Kinezis, dok su peta mesta zauzeli Mara Pavlović i Svetozar Stojkovac.
-Ispunili smo cilj jer su nam ambicije bile da osvojimo četiri- pet medalja na najvećoj svetskoj smotri- kaže Tatjana Trivić, predsednica Sambo saveza Srbije.- Zadovoljna sam učinkom naših mladih takmičara kojima je ovo prvi nastup na najvećoj sceni i smatram da je pet medalja uspeh. Svi su se sjajno borili i reprezentovali Srbiju a Župariću je zlato izmaklo za nijansu iako je kvalitetniji borac sa više aktivnosti i raznovrsnijim nastupom. Učestvovali su najbolji borci iz zemalja u kojima je sambo razvijen sport pa je naša publika imala priliku da vidi zanimljive borbe i uživa u veštini takmičara. Najvažnije je da smo održali kontinuitet osvajanja odličja na najvećim svetskom smotrama samboa.
Kao što je i ranije najavljeno, svetsko prvenstvo otvorili su Vasilij Šestakov, predsednik Svetske sambo federacije i Vladimir Batez, pokrajinski sekretar za sport i omladinu uz podršku Sergeja Jelisijeva, predsednika Evropske sambo federacije, koji su u prvi plan istakli sjajnu organizaciju prvenstva planete i doprinos Srbije razvoju borilačke veštine i popularizaciji sporta.

 MOS  OKS    RZZS    SSS     logo2     logo ssv    PZZS    esavezi2        eSavezi header     fond za evropske poslove CMYK