A- A A+

Уручени уговори о стипендирању перспективним и талентованим спортистима из АП Војводине

.

IMG 1262 naslovnaУ препуном холу Покрајинске владе, данас, 8 јуна 2018. године уручени су уговори перспективним и талентованим спортистима из АП Војводине. Свечаности су поред стипендиста присуствовали и њихови тренери, родитељи, представници покрајинских и општинских спортских савеза.Обраћајући се присутнима покрајински секретар за спорт и омладину господин Владимир Батез подсетио је да је пројекат започет 2012. године са циљем идентификације младих талентованих спортиста, континуираног праћења њихових резултата, перманентног тестирања у Покрајинском заводу за спорт и медицину спорта и улагања у њихов развој и напредак.

На Олимпијским играма младих 2014. године Србију је прадстављало 24 спортиста од којих су следећи из АП Војводине, а били су обухваћени овим пројектом (Атина Камаси- атлетика, Милица Ракић-бициклизам, Теа Тинтор-џудо, Јована Ђурић, Вук Челић–пливање, Патар Чонкић–тенис и Тамаш Кајдочи–дизање тегова који је и освојио сребрну медаљу). На ОИ у Бразилу учествовали су пливачица Ања Цревар у рвач Виктор Немеш. „Новчани фонд за доделу стипендија повећава се из године у годину и од почетних 50 стипендија, ове 2018. године у програму имамо 85 спортиста и спортисткиња, односно буџет од 18 милиона динара. Поред тога, програм је ове године додатно унапређен тако што ће стипендије у већем износу добијати спортисти и спортисткиње коју су уврштени у развојни програм Олимпијског комитета Србије и представљају олимпијске наде српског спорта. Њих је 5 ове године и њихове стипендије износиће 25.000,00 динара нето месечно (300.000,00 динара годишње). Кајак кану – Зделар Бојан, Релић Биљана; Карате – Миловановић Ања, Џудо – Бијелић Ана, стони тенис – Сабина Шурјан“, истакао је покрајински секретар. На крају је рекао да нас ове године очекују 3. Олимпијске игре младих у Аргентини и пожелео свима добре резултате и нове медаље, уз сугестију да не запоставе школу и своје образовање.

Потсећамо да је од 2017. године програм проширен и на неолимпијске спортове и укључен је већи број спортиста, те је стипендију у износу од 15.000,00 динара примало 77 спортиста. Ове године поред 5 посебних стипендија, још 80 спортиста и спортисткиња биће стипендирано у месечном иносу од 15.000,00 динара нето (180.000,00 годишње) из 30 спортских грана, од којих 5 нису у олимпијском програму. Од укупно 85 стипендиста имамо 43 спортисте и 42 спортисткиње па се можемо похвалити једнаком заступљеношћу дечака и девојчица. Поред стипендије, обезбеђена је и континуирана брига о здравственом статусу и новоу тренираности у нашем Покрајинском заводу за спорт и медицину спорта за ове младе наде.

Фотографије можете преузети ОВДЕ

 MOS  OKS    RZZS    SSS     logo2     logo ssv    PZZS    esavezi2        eSavezi header     fond za evropske poslove CMYK