A- A A+

Одржана конференција „Подршка спортским и физичким активностима девојчица – Активне девојчице“ у оквиру обележавање Европске недеље спорта и Дана европске сарадње (Сентеш, Мађарска)

.

senteš naslovnaУ петак 28. септембра 2018. године одржана је конференција „Подршка спортским и физичким активностима девојчица – Активне девојчице“ у оквиру обележавање Европске недеље спорта и Дана европске сарадње. Конференција је једна од многих активности које се спроводе у оквиру реализације пројекта „Подршка спортским и физичким активностима девојчица – Активне девојчице“ који је подржан средствима Интеррег ИПА прекограничног програма Мађарска – Србија. Покрајински секретаријат за спорт и омладину је са својим партнерима Фондом „Европски послови“ АПВ, Општином Сентеш (Р. Мађарска) и Сковш клубом „Тиса“ из Сегедина обележавањем  „Европске недеље спорта“, иницијативе потекле од стране Европске комисије, имао за циљ да промовише спорт и физичку активност широм Европе и на тај начин окупи различите доносиоце одлука, заинтересоване страна и експерате из области спорта.

На конференцији су присутни имали прилику да се информишу о самом пројекту, његовим циљевима, резултатима и планираним активностима, као и да чују примере добре праксе када је у питању учешће жена у спорту.
Још један специјалан повод који је обележен овим догађајем је Дан европске сарадње. Дан евопске сарадње обележава се сваке године 21. септембра и неколико седмица пре и после тог датума, када се прослављају достигнућа у области територијалне сарадње у различитим регионима Европе. Пројекат “Активне девојчице” учествовао је у овогодишњој прослави Дана европске сарадње у оквиру програма Интеррег-ИПА ЦБЦ Мађарска - Србија и на тај начин показао прекограничну сарадњу Мађарске и Србије на делу и самим тим дао на значају инвестицијам Европске уније у овом региону.

Испред покрајинског секретаријата за спорт и омладину конференцији су присуствовали менаџер пројекта Марко Адамовић и чланови пројектног тима Данијела Дабић и Драган Величковић. Конференција „Подршка спортским и физичким активностима девојчица – Активне девојчице“ одржана је у пуној Сали културног центра у Сентешу.
Све присутне је поздравио и обратио им се најпре заменик градоначелника Сентеша господин Attila Demeter. Након њега присутнима се обратила госпођа Zsuzsanna Törő-Ihász програмска менаџерка из Министарства за иностране послове и трговину Републике Мађарске а након ње присутнима се обратила Валентина Видовић испред Министарства за европске интеграције Републике Србије.

Пројекат „Подршка спортским и физичким активностима – Активне девојчице“ присутнима је представио Марко Адамовић, менаџер пројекта, након чега се присутнима обратио dr Sándor Rózsa истраживач на пројекту.
У другом делу конференције присутнима су своје врхунске резултате презентовали представници Ватерполо клуба Сентеш Tamás Bujdosó и Győrи Eszter. Након тога присутнима се обратио Доц. др Драган Атанасов, истраживач и продекан за међународну сарадњу са Факултета за спорт из Београда који је укратко представио само истраживање на пројекту које ускоро почиње у АП Војводини. На крају, присутнима се обратила госпођа Viktória Czakó-Kádár менаџерка у канцеларији за промоцију здравља из Сентеша.
Паралелно са дешавањима у Сали културног центра на тргу испред зграде одржана је промоција и презентација спортских клубова и младих спортисткиња и њихових тренера из Сентеша.

 MOS  OKS    RZZS    SSS     logo2     logo ssv    PZZS    esavezi2        eSavezi header     fond za evropske poslove CMYK