A- A A+

У Новом Саду почела војна спортска манифестација – 13. „CISM футсал куп за мир“

.

SLO 0034 1

Покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста обратио се данас у СПЦ „Војводина“ у Новом Саду на отварању 13. „CISM футсал купа за мир“, турнира који окупља војне репрезентације из земаља бивше Југославије, којима ће, од 20. до 24. јуна, наш град бити домаћин. Овај спортски догађај реализује се у оквиру програма „Спорт и мир“ Међународног савета за војне спортове (CISM), који је војни футсал турнир препознао као делотворно средство јачања мира, толеранције и сарадње.

„Нови Сад, као Европскa престоница културе за 2022. годину, има част да буде домаћин овог војног спортског догађаја. Спорт је најделотворније средство за успостављање, одржавање и јачање пријатељстава, физичке форме и здравља код свих популација“, рекао је Баста и додао да спорт захтева циљеве, визуелизацију успеха и победе, дисциплину, континуирано физичко вежбање и надметање са другима или самим собом, те је, као таква форма активности, одувек био саставни део војне професије. 

Баста је захвалио Министарству одбране и Војсци Србије, као и Генералном секретаријату CISM у Бриселу, што је Новом Саду указано поверење да буде домаћин овако значајног спортског скупа. Он је истакао да је Организациони одбор „Футсал купа за мир“ имао апсолутну подршку свих институција у Новом Саду.

„Уверен сам да ће војне репрезентације Словеније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и Србије достојно заступати дух фер-плеја и пријатељства и, уз спортску срећу, остварити жељени резултат на овом турниру“, поручио је Баста и учесницима пожелео угодан боравак у Новом Саду и држави Србији.

Вршилац дужности шефа Делегације Републике Србије при CISM потпуковник Негован Иванковић захвалио је представницима оружаних снага који се већ традиционално одазивају на ово спортско такмичење, као о партнерима који су помогли да се „Футсал куп за мир“ ове године успешно организује. Он је подсетио на то да је први овакав турнир организован управо у нашој земљи 2009. године.

„Својим присуством данас у Новом Саду кроз спорт потврђујемо наше пријатељство“, поручио је потпуковник Иванковић и свим такмичарима на турниру пожелео спортску срећу и што бољи пласман.

Турнир је отворио званични представник Међународног савета за војне спортове (CISM) пуковник оружаних снага Нигерије Ричард Емех, који је изразио уверење да ће Нови Сад и Србија бити добри домаћини војним репрезентацијама на овом турниру. Он је навео да Међународни савет за војне спортове организовањем овог такмичења наставља са својом мисијом – да се војним спортом јача међуармијска сарадња и поверење, што је садржано и у слогану CISM – „Friendship through sport“ („Пријатељство кроз спорт“).

Тринаести „Футсал куп за мир“ одржава се у организацији Делегације Републике Србије при CISM, Министарства одбране и Војске Србије и партнера – Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, Града Новог Сада, Покрајинског завода за спорт и медицину спорта Војводине, Градског спортског савеза Новог Сада и других.

 MOS  OKS    RZZS    SSS     logo2     logo ssv    PZZS    esavezi2        eSavezi header     fond za evropske poslove CMYK